Aubergine Gyros med en enkel tahinisås
Det här hörrni, det är den nya fredagstacon!

Jag har redan använt det i tidigare recept jag har lagt upp och det kommer säkerligen ingå i flera kommande också. Skulle ni absolut inte ha någon lust att göra egen Tahini så får ni absolut inte skämmas för att köpa färdig i butik. Det funkar mer än bra med det med, ingen kommer någonsin att säga något om det och maten kommer smaka fantastiskt ändå!
(Psst! Jag ska säga Er att jag inte hade någon aning om vad Za’atar var för något, men efter det här receptet så vet jag!)
Många av Er vet kanske redan hur man gör, men skulle någon av Er inte veta det så finns det superenkla receptet på den här Tahinin, Sesampastan längst ner i detta inlägg.
AUBERGINE GYROS MED EN ENKEL TAHINISÅS
___________
TAHINISÅS (CA. 4 DL SÅS, 4-6 PERSONER)
- 2 dl Tahini (sesampasta, egen eller köpt Se recept längst ner i receptet)
- 1- 1 1/2 dl Vatten
- Saften från 1 st Citron
- 1 Vitlöksklyfta (Valfritt, mer eller mindre efter smak)
-
Smaka av med Salt & PepparTillbehör: Finhackad PersiljaFinhackad Koriander
Aubergine Gyros och grönsaker
- Pitabröd (1-2 st per person)
- 2 st stora Aubergine (ca. 2 skivor per Gyros)
- Några msk av din favorit Olja (min är Olivolja)
- Za’atar (Köpt eller egen: Sesamfrön, Citronskal och Oregano)
- Salt & Peppar efter smak
- 1 finstrimlad Rödlök
- 1 tunt skivad Gurka
- 1-2 tunt skivade Tomater
GÖR SÅ HÄR:
- Tahinisås: Mixa ihop alla ingredienser förutom de färska kryddorna med hjälp av en stavmixer tills det blir en jämn sås. Börja med 1 dl vatten, tillsätt mer om du skulle önska en lösare sås. Kyl din Tahinisås medans du förbereder resten av rätten.
- Om du som Mig vill göra din egen Za’atar: Rosta 2 msk Sesamfrön i en torr stekpanna på svag värme tills fröna precis börjar få färg. I en mortel: Mortla de rostade Sesamfröna med 2 msk torkad Oregano och 2 msk Citronzest. Mortla till en jämn kryddblandning. Ställ åt sidan så länge.
- Förbered dina grönsaker: Skiva upp tomat, rödlök och gurka i tunna skivor samt finhacka Persilja och Koriander, låt stå åt sidan till det är dags att lägga ihop.
- Skiva upp din Aubergine i tunna skivor på längden. Lägg ut skivorna på din skärbräda, ringa över lite Olivolja och krydda med din Za’atar, salt och peppar efter smak. Låt vila på skärbrädan medans du värmer dina pitabröd.
- I en torr stekpanna, värm dina Pitabröd (gärna i en grillpanna) tills dem fått en fin färg. Lägg upp ett bröd på en tallrik redo att fyllas med massa gott.
- Dags att steka din Aubergine: Hetta upp en stekpanna (gärna i samma grillpanna för att få dessa vackra stekränder), med lite olja. Stek först med din kryddade sidan nedåt i pannan på medelvärme, krydda även på den andra sidan medans den ena sidan steks. Vänd på aubergine-skivorna när de fått lite färg, stek dem tills dem blivit mjuka och är helt genomstekta, tar ca. 5 min.
- Medans din Aubergine ligger i stekpannan kan du förbereda dina pitabröd med din tahinisås och dina grönsaker du har skivat upp. Bre ut lite av din sås på ena halvan av bröder, toppa med lite av varje grönsak. På med den stekta Auberginen, några extra skivor av grönsakerna och sedan lite extra sås. Beroende på hur du serverar, avsluta med den finhackade persiljan och koriandern, rulla ihop din Gyrosrulle och njut! x
Om du vill göra din egna Tahini:
- 3 dl Sesamfrön
- 4 msk Neutral olja (t.ex. rapsolja eller en mild olivolja)
- 1 nypa Salt (efter smak)
Gör så här:
- Rosta dina sesamfrön i torr stekpanna på medelvärme i ca. 5 min under omrörning. Ha koll så att de inte bränns. Det ska börjar dofta i rummet, då är klara. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
- Häll över de rostade fröna i en mixer och mixa i ca. 1 min. Skrapa ner fröna som fastnar på kanterna och mixa ytterligare 1 min.
- Tillsätt olja och salt, mixa någon minut till. Skrapa ner kanterna några gånger, upprepa tills blandningen är helt flytande och blivit en jämn Tahini. Visst var det superenkelt?
Din hemmagjorda Tahini håller sig i kylen några veckor. Du kommer märka att den kommer separera sig under tiden, ingen panik. Rör bara om den så är det redo att användas igen!