ISABELLE KARLBERG

Bakad Sötpotatis med Rostade Kikärtor och Grönkålspesto

Man kan nästan säga att denna rätt var det bästa av två världar för mig.

Jag vill prata vidare om varför jag väljer att försöka göra detta varje måndag. Att jag på något sätt vill prata om ämnet Köttätare-Vegetarian-Vegan-Allätare. Som jag skrev i det första inlägget, för exakt en vecka sedan så handlar detta absolut inte om att jag funderar på att sluta äta kött. Finns inte på min världskarta. Jag vill heller inte säga det så för att låta respektlös, för det är det sista jag vill.
I grund och botten som jag även skrivit tidigare, är det just för att jag vill lära mig mer inom ämnet Matlagning, stöta på råvaror jag kanske inte stöter på varje dag, hitta alternativ på det som alltid har varit en självklarhet, jag vill helt enkelt variera min kost. Jag vill fortsätta att inspirera mig själv när jag väl står där i köket, det kan jag verkligen säga att detta koncept gör.

Vi tar lite i taget… Det kanske till och med kräver ett eget inlägg, vi får se.

___________________

Ännu en måndag, vilket betyder en ny rätt till min Meat Free Monday!
Hittade ett liknade recept på det jag tänker göra idag, gjorde om det lite och WOW vad gott!
Testar ni inte detta efter att fått receptet på det är ni galna, super-enkelt, super-gott, super-veganskt!
Detta kan man självklart ha som ett tillbehör till något annat, men funkar utmärkt för sig själv. Jag har ätit detta som lunch nu två dagar denna vecka och jag håller mig mer än bra fram till middagen.
Man kan nästan säga att denna rätt var det bästa av två världar för mig.
Sötpotatis som jag för övrigt älskar. Ett aning bättre val av kolhydrater, fylld med en mängd goda egenskaper så som: antioxidanter, C- och E-vitamin samt mineraler som kalcium, koppar och järn. Dessutom är sötpotatisen fiberrik vilket är bra för matsmältningsorganen.
Sedan har vi Pesto. ALL TIME FAVORITE. Jag har ingen aning om hur många peston jag har gjort. För självklart föredrag jag hemmagjord. Finns massor av varianter i butik som inte alls är dumma, men har man ork så tycker jag att man absolut ska göra sin egen. Det är så mycket du kan göra med en riktigt god pesto. Lite nykokt pasta och riva över lite extra Pecorino eller Parmigiano, ringlad över lite skivad tomat och mozzarella, eller i din grillade toast med en god skinka, jaa möjligheterna är oändliga. Så följ mitt råd när jag säger: du ska alltid ha en burk pesto i ditt kylskåp! 
Men eftersom att detta är en Meat Free Monday, är det varken någon ost eller skinka vi ska inkludera i denna rätt, men du kan ge dig på att det är minst lika gott ändå!

BAKAD SÖTPOTATIS MED ROSTADE KIKÄRTOR OCH GRÖNKÅLSPESTO

FÖRBEREDELSER: 10 min | TILLAGNING: 25 min | TOTAL TID: 35 min
__________________
BAKAD SÖTPOTATIS (2 pers, 2 halvor per person)
  • 2 st medelstora Sötpotatisar
  • 2 msk Olivolja
  • Salt & Peppar efter smak

GRÖNKÅLSPESTO

  • 3 dl Ekologisk Grönkål
  • 1/2 kruka Ekologisk Basilika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl pinjenötter
  • 1/2 dl valnötter
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • Salt & Peppar efter smak

ROSTADE KIKÄRTOR

  • 2 dl Kikärtor
  • 1/2 msk Paprikapulver
  • 1/2 msk Kummin
  •  Rödkål
  • Pinjenötter
GÖR SÅHÄR:
  1. Värm upp ugnen till 200 grader. Dela sötpotatisarna på längden, till halvor. Placera sötpotatisen i en ugnssäker form och ringla över lite olivolja, krydda lätt med salt och peppar efter smak. Baka potatisen till den blivit mjuk och precis börjat få lite färg.
  2. Medans potatisen bakas kan du göra din pesto och förbereda kikärtorna. Mixa alla ingredienser i en mixer till en jämn pesto. Ha i mer olivolja tills peston har fått den konsistensen som du vill ha.
  3. Häll av och skölj dina kikärtor, för över dem i en stekpanna. Stek kikärtorna tillsammans med olivolja, paprikapulver och kummin. Rosta kikärtorna till dem får en lätt färgad yta. Ställ åt sidan.
  4. Ta ut sötpotatisarna när dem ser färdiga ut. Toppa varje halva med rostade kikärtor, hackad rödkål, din hemgjorda pesto och pinjenötter.Vad du vill toppa dina halvor med är självklart valfritt. Jag valde Rödkålen för ett härligt crunch till den mjuka sötpotatisen (även för presentationen och färgens skull).
    En klick Crème Fraiche gör sig heller inte heller helt fel till denna rätt, det föredrar faktiskt jag på mina halvor…
Enjoy!
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats