ISABELLE KARLBERG

Meat free Monday

Inleder här med ett nytt koncept på bloggen. Eller kanske ska säga, en ny kategori.
Kommer presentera mina Kategorier En efter En, lite i taget så att vi får en bra och tydlig start på detta. Idag börjar vi med den första, en underkategori till ett av de större ämnena jag kommer att skriva om här skulle man kunna säga.
Varje Måndag ska vara en “Meat Free Monday”, hur låter det?
På den senaste tiden har vi nog blivit mer och mer uppmärksammade om vad vi stoppar i oss. Jag tycker väl att det mer eller mindre “alltid” har varit så, men att medvetenheten om hur mycket kött vi människor konsumerar varje dag/år har kommit upp mer nu är någonsin. Känns nästan som att varannan människa man frågar idag har börjat gå över till Vegetarian alt. Vegan eller i alla fall börjat fundera över det.
Är det rättvist att säga att det har blivit lite av en trend? Eller är det helt enkelt bara medvetenheten som får folk att tänka en extra gång? Man börjar väga mellan för- och nackdelar, då många verkar tycka att nackdelarna väger över?
Egentligen känner jag att jag inte riktigt har den fulla kunskapen om ämnet för att gå in djupare på detta just nu, mer än att komma fram till varför jag vill börja med detta koncept på min blogg.
Den största anledningen varför jag startar upp denna blogg på riktigt nu, är för att jag vill utvecklas i det jag älskar att göra. Jag vill utifrån det jag Kan och Vet nu, skriva ner det, för att sedan (förhoppningsvis) se en utveckling när jag sedan har möjligheten att kunna gå tillbaka.
Jag själv som är en äkta köttälskare skulle nog aldrig överväga till att gå över till att bli varken vegetarian eller så långt som vegan. Vilket heller inte betyder att jag tycker mindre om dem som gör det. Snarare tvärt om. Jag bli fascinerad över hur mycket man kan göra med de substitut som finns för ersättandet av de animaliska produkterna. Så för min fördel att just utvecklas inom matlagningen som då är ett stort intresse och som jag vill bli bättre på, är detta något som lockar mig ordentligt.
Detta för mig just nu, ser jag som en utmaning. Jag utgår oftast först efter ett animaliskt protein när jag ska ställa mig i köket och laga mat. Den första frågan jag ställer mig själv och min sambo är: “Kött, fisk eller fågel?”, och utifrån det fundera på vad jag ska göra med det utvalda proteinet.
Men från och med nu kanske våra måndagar ska fråga “Bönor, quorn eller soja?”, till exempel?
Kommer att prata mer om detta. Men för att detta inlägg inte ska bli för långt och innan ni lämnar denna sida innan ni ens kommer till det första receptet, så sparar vi det till vår nästa Meat Free Monday, alltså om precis en vecka.

Såå, Without further ado! Låt oss ta oss an, vår första Meat Free Monday recept!

_________________________

BÖNBURGARE MED GUACAMOLE OCH MAJS-SALSA [VEGAN]

FÖRBEREDELSER: 20 min | TILLAGNING: 40-60 min | TOTAL TID: 60-80 min

 

Bönburgare (Recept för 4 större burgare)
  • En burk/förpackning ekologiska Svarta Bönor (ca. 4,5 dl)
  • 1 msk Sambal Oelek
  • 0,5 dl Linfrön + 0,5 dl vatten
  • 2 msk Limesaft
  • 3 klyftor Vitlök
  • 1,5 tsk Salt (efter smak)
  • 0,5 tsk nymald Peppar
  • 2 tsk mald Kummin
  • 2,5 dl ekologisk Snabbhavregryn
  • 1 dl riven ekologisk Morot
  • 1 Silverlök
  • 1 dl Majs
  • 0,5 dl hackad Salladslök
Guacamole
  • 2 medelstora Avokados (mosade)
  • 0,5 dl hackad Salladslök
  • 1 pressad Vitlöksklyfta
  • 1 dl hackad Jalapeño (Jag använde inlagd, finns i tacohyllan)
  • 2 msk hackad färsk Koriander
  • 2 msk Limesaft
  • Smaka av med Salt och Peppar (efter smak)
    alt. Hacka i en halv röd Chili eller Sambal Oelek (efter smak) 

Majs-Salsa

  • 2 dl Majs
  • 1 dl hackad Röd lök
  • 1 msk Limesaft
  • Smaka av med Salt och Peppar
GÖR SÅ HÄR:

  1. Värm upp ugnen till 200 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper och ringa din favoritolja över pappret, låt stå åt sidan så länge.
  2. Blanda linfrön och vatten i en liten skål och låt stå och dra en stund.
  3. I en matberedare, blanda hälften av de svarta bönorna med Sambal Oelek till en jämn pasta.
  4. Blanda i Linfrö-blandningen, limesaften, vitlöksklyftorna, salt, peppar och kummin. Mixa ihop till en jämn pasta.
  5. Ha i resten av bönorna och löken, mixa ihop lätt.
  6. Häll över din bönpasta till en ny ren skål och blanda sedan i de resterande ingredienserna.
  7. När du har blandat ihop allt till en jämn smet, är det dags att forma dina burgare. Placera dem sedan på ditt bakplåtspapper som du förberett, sedan “skjuts in i ugnen!”.
    Grädda i 20 min, vänd sedan försiktigt på burgarna och grädda sedan ytterligare 20-30 min tills burgarna har fått en fin och aningen färgad yta. Ta ut och låt vila i ca. 10 min.
  8. Medans du har burgarna i ugnen, eller under tiden du väntar på att dem ska vila lite, kan du blanda ihop din Guacamole och Majs-Salsa. Där är det väl inga konstigheter hur man går till väga?Sedan är det bara att lägga ihop dina burgare. Toppa med något gott och vackert för ögats skull. På dessa valde jag att lägga ett Romansalladsblad i botten och dekorerade med lite Groddar och Krasse på toppen.
    Vilket bröd du sedan väljer att använda är helt upp till dig. Alt. anpassat efter just din kost. Alt. ett glutenfritt bröd om du är känslig för det? Men för att fullfölja temat, valde jag i alla fall ett bröd som ska vara Veganskt från Korvbrödsbagaren. För det vore en aningen surt att missa utmaningen i detta koncept på den sista ingrediensen, brödet…

Hoppas ni testar denna. Jag blev nästan förvånad över hur goda dem blev. Garanterat inte den sista gången jag gör dessa. Inte minst heller när dem även godkändes av min sambo som är en aning skeptisk till det här som inte innehåller någon form av kött… Men tro det eller ej, han åt två stycken!
Bli heller inte rädda för den långa listan av ingredienser. Det kanske ser en aning mycket ut. Men det är så busigt enkelt, så du hinner inte ens reflektera och fundera över det när du väl har börjat.
Tänk såhär, jag sparade Er tiden på att inte baka eget bröd! Det tänker jag att jag tar en annan gång i samband med en annan rätt…
Så bara gör det! x
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats