

Man kan nästan säga att denna rätt var det bästa av två världar för mig.
Jag vill prata vidare om varför jag väljer att försöka göra detta varje måndag. Att jag på något sätt vill prata om ämnet Köttätare-Vegetarian-Vegan-Allätare. Som jag skrev i det första inlägget, för exakt en vecka sedan så handlar detta absolut inte om att jag funderar på att sluta äta kött. Finns inte på min världskarta. Jag vill heller inte säga det så för att låta respektlös, för det är det sista jag vill.
I grund och botten som jag även skrivit tidigare, är det just för att jag vill lära mig mer inom ämnet Matlagning, stöta på råvaror jag kanske inte stöter på varje dag, hitta alternativ på det som alltid har varit en självklarhet, jag vill helt enkelt variera min kost. Jag vill fortsätta att inspirera mig själv när jag väl står där i köket, det kan jag verkligen säga att detta koncept gör.
Vi tar lite i taget… Det kanske till och med kräver ett eget inlägg, vi får se.
___________________
Testar ni inte detta efter att fått receptet på det är ni galna, super-enkelt, super-gott, super-veganskt!

Men eftersom att detta är en Meat Free Monday, är det varken någon ost eller skinka vi ska inkludera i denna rätt, men du kan ge dig på att det är minst lika gott ändå!


BAKAD SÖTPOTATIS MED ROSTADE KIKÄRTOR OCH GRÖNKÅLSPESTO
- 2 st medelstora Sötpotatisar
- 2 msk Olivolja
- Salt & Peppar efter smak
GRÖNKÅLSPESTO
- 3 dl Ekologisk Grönkål
- 1/2 kruka Ekologisk Basilika
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 dl pinjenötter
- 1/2 dl valnötter
- 1/2 dl sesamfrön
- 3 msk olivolja
- 1 msk citronsaft
- Salt & Peppar efter smak
ROSTADE KIKÄRTOR
- 2 dl Kikärtor
- 1/2 msk Paprikapulver
- 1/2 msk Kummin
- Rödkål
- Pinjenötter
- Värm upp ugnen till 200 grader. Dela sötpotatisarna på längden, till halvor. Placera sötpotatisen i en ugnssäker form och ringla över lite olivolja, krydda lätt med salt och peppar efter smak. Baka potatisen till den blivit mjuk och precis börjat få lite färg.
- Medans potatisen bakas kan du göra din pesto och förbereda kikärtorna. Mixa alla ingredienser i en mixer till en jämn pesto. Ha i mer olivolja tills peston har fått den konsistensen som du vill ha.
- Häll av och skölj dina kikärtor, för över dem i en stekpanna. Stek kikärtorna tillsammans med olivolja, paprikapulver och kummin. Rosta kikärtorna till dem får en lätt färgad yta. Ställ åt sidan.
- Ta ut sötpotatisarna när dem ser färdiga ut. Toppa varje halva med rostade kikärtor, hackad rödkål, din hemgjorda pesto och pinjenötter.Vad du vill toppa dina halvor med är självklart valfritt. Jag valde Rödkålen för ett härligt crunch till den mjuka sötpotatisen (även för presentationen och färgens skull).
En klick Crème Fraiche gör sig heller inte heller helt fel till denna rätt, det föredrar faktiskt jag på mina halvor…

