Meat free Monday
Kommer presentera mina Kategorier En efter En, lite i taget så att vi får en bra och tydlig start på detta. Idag börjar vi med den första, en underkategori till ett av de större ämnena jag kommer att skriva om här skulle man kunna säga.


Såå, Without further ado! Låt oss ta oss an, vår första Meat Free Monday recept!
_________________________
BÖNBURGARE MED GUACAMOLE OCH MAJS-SALSA [VEGAN]
FÖRBEREDELSER: 20 min | TILLAGNING: 40-60 min | TOTAL TID: 60-80 min
- En burk/förpackning ekologiska Svarta Bönor (ca. 4,5 dl)
- 1 msk Sambal Oelek
- 0,5 dl Linfrön + 0,5 dl vatten
- 2 msk Limesaft
- 3 klyftor Vitlök
- 1,5 tsk Salt (efter smak)
- 0,5 tsk nymald Peppar
- 2 tsk mald Kummin
- 2,5 dl ekologisk Snabbhavregryn
- 1 dl riven ekologisk Morot
- 1 Silverlök
- 1 dl Majs
- 0,5 dl hackad Salladslök
- 2 medelstora Avokados (mosade)
- 0,5 dl hackad Salladslök
- 1 pressad Vitlöksklyfta
- 1 dl hackad Jalapeño (Jag använde inlagd, finns i tacohyllan)
- 2 msk hackad färsk Koriander
- 2 msk Limesaft
- Smaka av med Salt och Peppar (efter smak)
alt. Hacka i en halv röd Chili eller Sambal Oelek (efter smak)
Majs-Salsa
- 2 dl Majs
- 1 dl hackad Röd lök
- 1 msk Limesaft
- Smaka av med Salt och Peppar
- Värm upp ugnen till 200 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper och ringa din favoritolja över pappret, låt stå åt sidan så länge.
- Blanda linfrön och vatten i en liten skål och låt stå och dra en stund.
- I en matberedare, blanda hälften av de svarta bönorna med Sambal Oelek till en jämn pasta.
- Blanda i Linfrö-blandningen, limesaften, vitlöksklyftorna, salt, peppar och kummin. Mixa ihop till en jämn pasta.
- Ha i resten av bönorna och löken, mixa ihop lätt.
- Häll över din bönpasta till en ny ren skål och blanda sedan i de resterande ingredienserna.
- När du har blandat ihop allt till en jämn smet, är det dags att forma dina burgare. Placera dem sedan på ditt bakplåtspapper som du förberett, sedan “skjuts in i ugnen!”.
Grädda i 20 min, vänd sedan försiktigt på burgarna och grädda sedan ytterligare 20-30 min tills burgarna har fått en fin och aningen färgad yta. Ta ut och låt vila i ca. 10 min. - Medans du har burgarna i ugnen, eller under tiden du väntar på att dem ska vila lite, kan du blanda ihop din Guacamole och Majs-Salsa. Där är det väl inga konstigheter hur man går till väga?Sedan är det bara att lägga ihop dina burgare. Toppa med något gott och vackert för ögats skull. På dessa valde jag att lägga ett Romansalladsblad i botten och dekorerade med lite Groddar och Krasse på toppen.
Vilket bröd du sedan väljer att använda är helt upp till dig. Alt. anpassat efter just din kost. Alt. ett glutenfritt bröd om du är känslig för det? Men för att fullfölja temat, valde jag i alla fall ett bröd som ska vara Veganskt från Korvbrödsbagaren. För det vore en aningen surt att missa utmaningen i detta koncept på den sista ingrediensen, brödet…